Додому Новини єпархії А хто є ближній мій?

А хто є ближній мій?

А хто є ближній мій?

Один єврей, законник, бажаючи виправдати себе (бо євреї вважали «ближніми своїми» тільки євреїв, а решту людей зневажали), запитав Ісуса Христа: «А хто ж мій ближній?»

Щоб навчити людей вважати своїм ближнім усяку іншу людину, хто б це не був, з якого б народу не походив і якої б віри не був, а також щоб ми мали співстраждання і милосердя до всіх людей, подаючи їм посильну допомогу в їхній біді й нещасті, Ісус Христос відповів йому притчею.

Один чоловік ішов з Єрусалима до Єрихона і потрапив до рук розбійників, які забрали в нього одяг, побили його і пішли, залишивши його ледь живим.

Випадково тією дорогою ішов єврейський священик. Він подивився на нещасного і пройшов мимо.
Так само і левит (єврейський духовний служитель) був на тім місці; підійшов, поглянув і пішов далі.

Потім тією ж дорогою їхав самарянин (євреї зневажали самарян настільки, що не сідали разом за стіл, навіть намагалися не розмовляти з ними). Самарянин, побачивши побитого єврея, зглянувся над ним. Він підійшов до нього, перев`язав йому рани, полив їх оливою й вином. Потім посадив його на свого осла, привіз у готель і там піклувався про нього. А на другий день, від`їжджаючи, він дав господарю готелю два динарії (динарій – римська срібна монета) і сказав: «Подбай про нього і, якщо витратиш більше цього, то я, коли повернусь, віддам тобі».

Після цього Ісус Христос запитав законника: «Як ти думаєш, хто з цих трьох був ближнім для людини, яка потрапила до рук розбійників?».

Законник відповів: «Той, який змилосердився над ним (тобто самарянин)».

Тоді Ісус Христос сказав йому: «Іди і ти роби так само». (Див.: Лк 10, 29–37).

Християнство – це релігія основана на любові і всі хто називає себе християнами мають мати любов між собою та з ближніми. Якщо ми розглянемо життєпис святих угодників, то побачимо, що вони часто проявляли любов і до тих хто оточував і до їх кривдників. Для нас у повсякденному житті особливо близький і наочний приклад життя тих святих, які ще нещодавно жили поряд з нами, а дехто з старшого покоління міг змогу бачити їх і просити духовних порад. Так, одним із взірців християнських чеснот є святитель Лука (Войно-Ясенецкий) архієпископ Кримський та Сімферопольський.

Владика Лука у своєму житті багато сил та ресурсів спрямував на користь на користь нужденних.

Натхненні його життєвим досвідом та будучи впевнені в правильності цієї справи, небайдужі православні християни, які називаються Спілкою Милосердя імені Святителя Луки Сповідника і Лікаря, шість днів на тиждень покладають свої труди на користь нужденних у м. Дніпро.

Вони забезпечують гарячими обідами та одягом по 80 людей, які потребують допомоги на двох мікрорайонах Новокодацького району міста.

Дякуючи Богові та небайдужим людям, діло милосердя не припиняється, приносячи користь ближнім – одним мати хліб насущний, а інших, які колись мали черстві серця до чужого болю – творити добрі справи.

Багато людей не маючих житла, переселенців, та інших нужденних мають потребу у взутті та одязі.

Зробити пожертву у вигляді чистих та цілих одягу та взуття, а також продуктів харчування для приготування обідів, Ви можете у храмі Успіння Пресвятої Богородиці за адресою: вул. Велика Діївська, 457, м. Дніпро.

Також Ви маєте змогу надати матеріальну підтримку цій добрій справі за реквізитами:

Призначення платежу:

“Пожертва на уставну діяльність”.

Одержувач:

ЦЕНТР СОЦІАЛЬНОЇ АДАПТАЦІЇ-ПРЕОБРАЖЕННЯ.БО

Код отримувача: 37733228

Рахунок: UA133052990000026001060763840

Банк: АТ КБ «ПРИВАТБАНК» код банку 305299 рахунок:

№ 26001060763840

Карта ПриватБанк: 4246001002175945 Дорощук В.В.