Додому Послання та звернення Пасхальне послання митрополита Дніпропетровського і Павлоградського Іринея

Пасхальне послання митрополита Дніпропетровського і Павлоградського Іринея

Пасхальне послання митрополита Дніпропетровського і Павлоградського Іринея

ПАСХАЛЬНЕ ПОСЛАННЯ
митрополита Дніпропетровського і Павлоградського ІРИНЕЯ
боголюбивим архіпастирям, пастирям, чернецтву і всім вірним чадам Дніпропетровської єпархії Української Православної Церкви

Смерті святкуємо умертвіння, пекла руйнування, іншого життя вічного початок.
Пасхальний канон, пісня 7-а

Христос Воскрес!

Возлюблені у Христі архіпастирі, отці, дорогі брати і сестри!

Від щирого серця вітаю всіх вас з великим і радісним святом Світлого Христового Воскресіння!

Після благословенної Святої Чотиридесятниці цієї пасхальної ночі для всіх нас настав час уславлювати Святе Воскресіння з мертвих Господа і Спасителя нашого Іісуса Христа, Який заради нас усіх воскрес, «смертю смерть подолав, і тим, хто в гробах, життя дарував».

«Святом зі свят і Торжеством із торжеств» є сьогоднішній день, який воістину сотворив Господь, тому і належить нам усім радіти і веселитися. До цього і закликає нас Свята Церква Христова – до співучасті та переживання дива Святого Воскресіння Господнього, яке сталося дві тисячі років тому і яке є для нас основою нашої православної віри і невичерпним джерелом духовної радості.

Сповідувати Воскресіння Христове означає не тільки утримувати у своїй душі Його живий і ясний образ, але й необхідність ще більше потрудитися на благо наших ближніх. Треба дбати не тільки про особисте благо і щастя, але однаковою мірою і про благо і щастя всіх оточуючих нас людей. По-справжньому присутність Воскреслого Спасителя нашого ми можемо відчути і пережити тільки творячи добро нашим ближнім.

Основа вчення Православної Церкви ґрунтується на Воскресінні Христовому. Своїм Воскресінням Спаситель наділив Церкву Свою не просто життям, але ще життям у надлишку. «У Ньому було життя, і життя було світло людей» (Ін., 1. 4).

Стіна, що пролягала між людиною і Богом внаслідок праотцівського гріхопадіння, була зруйнована раз і назавжди Воскресінням Христовим, а світло ж Воскресіння знищило смерть і розсіяло темряву. І тому людина із засудженої навіки до смерті і темряви стає сином Світла і Воскресіння.

Воскресіння з мертвих Господа і Спаса нашого Іісуса Христа наповнює наше земне життя величним смислом і дарує йому Божественне підґрунтя для існування, дарує силу й імпульс до самовдосконалення, віру й оптимізм. Воскресіння Христове є для смертної людини звільненням від пекельних тенет, перемогою і торжеством над смертю, стражданнями і всяким моральним і фізичним злом.

Велика справа Спасителя на землі була завершена й увінчана Воскресінням із мертвих. Однак Воскреслий із мертвих Христос продовжує й нині освітлювати своїм Божественним світлом людський розум, очищати почуття людей і утверджувати їхні бажання у справі здобуття омріяного блага через Божественні глаголи Свого Святого Євангелія.

На жаль, свято Пасхи вже третій рік затьмарене війною, яка безжальними руйнуваннями йде по нашій землі. Щодня відбуваються обстріли наших українських міст і сіл, багато вбитих і поранених, зруйновано будинки і життєво важливу інфраструктуру, а також наші православні святині, храми і монастирі. У всіх цих бідах Церква завжди зі своєю паствою. Щодня Українська Православна Церква і наша Дніпропетровська єпархія моляться за утвердження Божого миру в нашій Україні та якнайшвидшу перемогу в цій кровопролитній війні. І єпископат, і духовенство, і монахи, і наші віряни – всі намагаються в міру своїх сил потрудитися заради ближніх своїх, здійснюючи волонтерську та місіонерську діяльність.

Дорогі й возлюблені у Христі Воскреслому всечесні архіпастирі, отці-пастирі Церкви Христової, іноки й інокині, боголюбне воїнство, браття й сестри та всі жителі меж землі Дніпропетровської!

У ці чудові і всерадісні пасхальні дні Вселенського Торжества відкривається нам незбагненна Таємниця Божественної Любові і вся краса Вічності, яку дарує нам Воскреслий Христос. Світло слави Христової, що засяяло від Живоносного Гробу, нехай пребуде з нами і нехай осяє наші серця, осяє своїм світлом ближніх і дальніх, всіх, хто потребує нашої підтримки і допомоги.

Вітаючи всіх вас із великим святом Святої Пасхи, молитовно бажаю щедрих духовних дарів, тілесної кріпості та благодатної Небесної помочі в переможній ході за Христом.

Станьмо, за закликом апостольським, «світилами у світі, вміщуючи слово життя» (Флп., 2. 15-16). Будемо з трепетом і подякою Богу зберігати в собі безцінний дар Світла Христового, знову і знову виголошуючи:

ХРИСТОС ВОСКРЕС! ВОІСТИНУ ВОСКРЕС ХРИСТОС!

Божою милістю,
смиренний + Іриней,
митрополит Дніпропетровський і Павлоградський

Пасха Христова
м. Дніпро
2024 рік