Додому Послання та звернення Різдвяне послання митрополита Дніпропетровського і Павлоградського Іринея

Різдвяне послання митрополита Дніпропетровського і Павлоградського Іринея

 

РІЗДВЯНЕ ПОСЛАННЯ
митрополита
Дніпропетровського і Павлоградського
ІРИНЕЯ
боголюбивим архіпастирям, пастирям,
чернецтву та всім вірним чадам
Дніпропетровської єпархії
Української Православної Церкви

Досточтимі архіпастирі, пастирі, чернецтво та всі вірні чада Дніпропетровської єпархії Української Православної Церкви!

Сердечно вітаю усіх вас з великим, мироспасительним і радісним святом Різдва по плоті Господа Бога і Спасителя нашого Іісуса Христа.

Сьогодні торжествують і радіють серця всіх віруючих людей в усвідомленні того, що в цю спасительну ніч для всього людства прийшло викуплення. Для нас і нашого заради спасіння на цю грішну землю з’явився Спаситель світу Богомладенець Христос. Приходить Він для того, щоб зруйнувати покладену гріхопадінням перешкоду між творінням і Творцем та дарувати оновленому людству вічне життя і радість богоспілкування. Син Божий став Людиною, щоб у Своєму втіленні віддати Самого Себе світові безроздільно і без залишку. У цьому проявляється акт найвищої любові, яка не шукає свого, але заради іншого — жертвує собою.

Бог Отець посилає світові Сина Свого, Свою Єдинородну Любов, щоб світ пізнав цю любов і навчився любити.

Коли народився Господь Спаситель, — у Віфлеємі була глибока ніч. Світ спав у своєму гріху. На жаль, ця ж гріховна дрімота, цей ж гріховний сон продовжує перемагати людину і понині. Не багато хто з людей сподобився тієї Різдвяної ночі прийти і поклонитися Богонемовляті Христу. Це були лише пастирі та прості неписьменні люди, які удостоїлися славного видіння – явлення їм з неба Ангелів, які сповістили про народження Спасителя світу. Про це оповідає Євангеліє, передаючи слова Ангела, який сказав пастухам: «Я сповіщаю вам велику радість, яка буде всім людям, бо нині народився вам у місті Давидовому Спаситель, Який Христос Господь» (Лк. 2, 10-11). Цим же пастухам пощастило почути чудову пісню: «Слава в вишніх Богу, і на землі мир, у людях благовоління». Не випадково, браття і сестри, наголошується на тому, що небагато хто з людей удостоївся цього славного видіння і одкровення найбільшої таємниці Різдва по плоті Христа Спасителя. Не випадково тому, що хотілося б, щоб і ми змогли уподібнитися цим простим пастушкам, які були свідками славної і чудової події. Мимоволі може виникнути запитання: Христос Спаситель народився дві тисячі років тому, як Він може народитися нині, і як ми можемо стати свідками Його народження? Дорогі мої, християнство — це не ідеологія. Християнство — це не вчорашній день і не спогади подій, що колись відбулися. Християнство — це жива, Божественна, дієва сила. Усе, що відбувається в Церкві Христовій, це не тільки світлий спогад, це щоразу нова і жива подія, без якої не існувала б Церква на землі. Ось чому, браття і сестри, Свята Церква задовго до свята Різдва Христового в богослужбових текстах оспівує: «Христос народжується, славіть!» у теперішньому часі. Це означає, що Боговтілення є вічно живою подією в бутті всього світу, в історії людства, у справі нашого спасіння. Христос справді постійно народжується, і місцем Його народження – тим самим вертепом, тією самою печерою, тими яслами, в яких Він возліг, має стати наше серце! Ось де постійно відбувається народження Христа Спасителя!

Різдво Христове, що відбулося дві тисячі років тому у Віфлеємі, і нині для нас близька життєво-спасительна подія. У цю священну ніч ми повинні уподібнитися і тим волхвам, які прийшли до Богонемовляти Христа і принесли Йому свої дари: золото, ладан і смирну. Золото як царю, ладан — як Богу і смирну — як людині. Але який дар можемо принести Богові ми, і що є у нас? На жаль, усі ми багаті на гріхи, а не на справи любові та милосердя. Але, незважаючи на це, нехай кожен із нас подбає про те, щоб принести Богові, а отже, і кожній людині, яка перебуває поруч із нами, свою любов і тепло свого серця. Це стосується не тільки наших сімей, які, на превеликий жаль, сповнені чвар, ворожнечі, а часом і ненависті. Це стосується і всіх тих людей, які працюють з нами, живуть поруч або просто випадково зустрілися нам. Ми повинні докласти всіх зусиль, щоб цій людині стало щасливіше жити. Роблячи так, ми можемо сподіватися, що не залишиться без наших дарів Господь і Спаситель світу Іісус Христос, який народився заради нашого спасіння.

Уже другий рік Боголюбивий народ України живе в умовах війни. Усі зазнають поневірянь, усі терплять незручності, багато хто на собі відчуває біль і гіркоту втрати близьких людей, і саме Церква в цих життєвих випробуваннях є дієвим помічником, лагідним порадником і місцем розради всім тим, хто потребує нині допомоги. Дніпропетровська єпархія Української Православної Церкви пліч о пліч зі своїми парафіянами намагається в міру своїх сил і можливостей наблизити перемогу в ім’я воцаріння довгоочікуваного миру, який ще дві тисячі років тому приніс на землю Богомладенець Іісус. У світле Свято Різдва Христового ми смиренно молимо новонародженого Спасителя, щоб він укріпив наших воїнів у подвизі, умудрив владу в ухваленні рішень і зглянувся милістю на скорботу нашої багатостраждальної України.

Вітаю всіх вас, Преосвященні архіпастирі, всечесні пастирі, боголюбиве чернецтво і возлюблені у Господі брати і сестри, зі святом Різдва Христового. Нехай 2024 рік, що настав, буде роком Божого милосердя, часом мирним і сприятливим, щоб ми прожили його в благочесті й чистоті, сходячи від сили в силу на шляху вічного спасіння. Своєю працею, своїм посильним внеском у розбудову церковного життя будемо прагнути до того, щоб Істина Христова торжествувала і утверджувала мир у всіх містах і селах нашої України.

Прикликаю на всіх вас Боже благословення!

Христос Рождається! Славімо Його!

Божою милістю, смиренний Іриней
митрополит Дніпропетровський і Павлоградський

Різдво Христове

2023/2024 рік

м. Дніпро