Додому Послання та звернення ПАСХАЛЬНЕ ПОСЛАННЯ

ПАСХАЛЬНЕ ПОСЛАННЯ

ПАСХАЛЬНЕ ПОСЛАННЯ

ПАСХАЛЬНЕ ПОСЛАННЯ
Митрополита Дніпропетровського і Павлоградського ІРИНЕЯ боголюбним архіпастирам, пастирям, чесному чернецтву та усім вірним чадам Дніпропетровської єпархії Української Православної Церкви

Возлюблені у Христі архіпастирі, отці, браття та сестри!

ХРИСТОС ВОСКРЕС!

«Воскресіння Христове побачивши, поклонімося Святому Господу Іісусу…»
(з великоднього канону)

Від щирого серця, сповненого неземною радістю, вітаю всіх вас зі святом Світлого Христового Воскресіння!

«Пасха, двері райські нам відкриває» — співаємо ми в великодніх стихирах. Не буває, дорогі мої, радості світлішої, ніж наша пасхальна радість, адже ми радіємо тому, що у Воскресінні відкрилося нам вічне життя. Наша пасхальна радість проявляється в радості преображення та зміни всього нашого життя в життя нетлінне, у прагненні добра та нетлінної краси. Цього дня душа віруючої людини оновлюється. Черстве серце розм’якає при співі переможних гімнів, приспана совість людини пробуджується від великоднього радісного дзвону, віруючі люди воскресають духом та безмежно радіють.

Найглибший зміст Воскресіння Христового — у вічному житті, яке Він дарував усім своїм послідовникам, і ось уже понад 2000 років ми непохитно віримо в те, що Христос воскрес, і у своє майбутнє воскресіння для вічного життя.

Чудова, радісна, зворушлива подія воскресіння Христового на третій день після Його хресної смерті і погребіння є наочним підтвердженням, що страждання і смерть Господа — спасительні, як і все Його життя, всі Його діла і вчення. Якби не було воскресіння Христового, то не було б, звісно, і християнства. Християнство не мало б основи. Йому не було б на чому утвердитися, апостолам не було б про що проповідувати. Вони не мали б ні натхнення, ні сміливості, ні мужності для проповіді. Вони не мали б у собі благодатної сили.

Свято Воскресіння Христового говорить нам про те, що останнє слово не за смертю, а за життям. Христос помер на хресті страшною смертю: покинутий, залишений людьми, зраджений Своїм учнем, оточений ненавистю – Він пізнав Своєю людською природою весь жах втрати Бога і цим доєднався до нас через найстрашніше, найжахливіше, що може пережити людина. «Боже Мій, Боже Мій, навіщо Ти Мене залишив?!» (Мф. 27, 46), — гукав Він, вмираючи на хресті, розділивши з нами жах останньої нашої зради Богу, яка тягне за собою втрату Його самого та смерть. Останнє слово за воскресінням, за перемогою життя над смертю, Бога над злом; і це — основа нашої віри. Ми віримо у Воскресіння Христове, адже Сам Спаситель говорив про Своє воскресіння. Говорив не приховано, а прямо, ясно і зрозуміло. Так, під час перебування в Галілеї, Христос сказав своїм учням: «Син Людський відданий буде в руки людей, і вб’ють Його, і в третій день воскресне» (Мф.17, 22-23). Після сповідування Петра Іісус Христос «почав відкривати учням Своїм, що Йому треба йти до Ієрусалиму і дуже постраждати від старійшин і первосвящеників та книжників, і бути вбитим, і в третій день воскреснути» (Мф. 16, 21; Лк. 9, 22; Мк. 9, 31).

Святитель Іоанн Златоуст у своєму пасхальному слові говорить нам, що життя живе, що життя переможно тече і все зло переможене. У контексті сучасного життя, коли ми з вами зустрічаємо світле свято Пасхи у час війни, ці слова звучать для нас викликом віри! Ми бачимо навколо себе багато жаху та горя — на нашій багатостраждальній Українській землі йдуть бойові дії, люди постають один проти одного. Де одні хочуть відібрати в інших життя людське, інші хочуть відібрати те, що набувалося часом та багаторічною працею. Нині наша Українська Православна Церква зазнає утисків та гонінь. Відбуваються протистояння між людьми, які розділяють одну віру в Христа, людьми, які могли б бути братами во Христі — невже цим насправді християни показують, що вони є посланцями Христовими, які приносять світло?

Нехай просвітить усіх нас променисте Світло Воскресіння Христового і нехай подасть Життєдавець Господь нашій країні мир, тишу і достаток плодів земних, а нам усім — чистоту, святість, любов та християнське благочестя.

Призиваю на усіх вас і на ваші труди щедре Боже благословення. «Живіть у любові, як і Христос возлюбив нас» (Еф.5, 2).

«О Пасха велика і священна, Христе! О Мудросте, і Слово Боже і Сило! Подавай нам досконаліше Тобі причащатися в невечірньому дні Царства Твого». Амінь (Тропар на 9-й пісні Пасхального канону).

ХРИСТОС ВОСКРЕС! ВОІСТИНУ ВОСКРЕС ХРИСТОС!

Божою милістю, смиренний + Іриней, Митрополит Дніпропетровський і Павлоградський 

Пасха Христова, 2023 рік, м. Дніпро